Bu Blogda Ara

31 Mart 2020 Salı

MOTOR MEKANİK ARIZALARI VE ÇÖZÜMLERİ - 6


5- Kompresyon Testi: Motorun her bir silindirinde sıkıştırma zamanı sonunda oluşan kompresyonun ölçülmesine kompresyon testi denir.




Motor gücü azaldığında yani çekiş düştüğünde, yakıt sarfiyatı arttığında, motor yağ eksilttiğinde, egzozdan çıkan gazın rengi değiştiğinde kompresyon testi yapılarak çıkan sonuçlara göre yorum yapılır.

Motor kompresyonu piston ve segmanlarda ayrıca silindirlerdeki aşınmalardan, supap sistemindeki ve  silindir kapağında ki problemlerden kaynaklı düşebilir.

Motor kompresyon testi kompresyon test aleti ile yapılır. Kuru ve ıslak olmak üzere iki tip ölçüm tekniği vardır.

Kompresyon testi benzinli motorlarda bujiler sökülerek yapılır. Bujiler söküldükten sonra ateşleme ve yakıt sisteminin devre dışı bırakılması gerekmektedir. Ayrıca akü voltajı da iyi olmalıdır. Kompresyon test aleti buji yuvasına bağlanmadan önce birkaç kere marşa basılır ve silindir içerisinde ki gaz ve yakıt kalıntılarının dışarıya atılması sağlanır. Daha sonra kompresyon test aleti buji yuvalarına takılarak bütün silindirler tek tek ölçülür.


Test yaparken bütün bujilerin sökülmesi gerekmektedir. Test sonucunda 8-12 bar arasında olmalı ayrıca silindirler arasında ki fark da 1.5-2 bar arasında okunmalıdır. Motorlar arasında basınç farkı olacağından en doğru değer motorun teknik kataloğudur. Eğer kompresyon değeri düşük çıkıyor ise ve ya silindirler arasında kompresyon değer farkı bulunuyorsa ıslak test yapılır.

Islak test buji yuvalarından birkaç damla yağ damlatılarak yapılır.




Kuru testten sonra yapılan ıslak teste kompresyon durumu yükseliyor ise problem silindir tarafındadır. Eğer ıslak test sonucunda kompresyon yükselmiyor ise problem silindir kapak tarafındadır.

Dizel motorlarında kompresyon testi kızdırma bujileri sökülerek yapılır.



Basınç değeri 18 barın altına inmemelidir. Ancak dediğimiz gibi motorun teknik veri kataloğu bu değerde belirleyici rol oynar. Yine kuru ve ıslak kompresyon testi benzinli motorda ki gibi yapılır. Kompresyon testi sırasındaki önemli nokta yakıt sisteminin devre dışı bırakılmasıdır.

Eğer kuru test sonucunda benzinli veya dizel motorlarda değerler normal ise ıslak teste gerek yoktur.

MOTOR MEKANİK ARIZALARI VE ÇÖZÜMLERİ - 5


4- Motor Yağ Kaçakları: Motor yağının içten yanmalı motorumuzda sistem içerisinde dolaşması istenir ve hiçbir şekilde motor dışarısına çıkması istenmez. Bu yüzden contalama işlemi yapılır.

İki tip contalama durumu söz konusudur. Birincisi normal kauçuk veya saç conta diğeri ise sıvı contadır.


MOTOR MEKANİK ARIZALARI VE ÇÖZÜMLERİ - 4


3- Motor Ses Kontrolü: Motor ses arızalarını tanımlamak için ilk önce arızası olmayan bir motorun sesini tam olarak dinlemek ve sesleri öğrenmek gerekir. Yani aslında anormal bir ses olmadığı halde ses aramak durumunda kalınabilir. O yüzden motor çalışma seslerinin öğrenilmesinin çok büyük faydaları vardır.

Çeşitli anormal olabilecek motor seslerini motor üzerinde kademeli bir şekilde incelemeye ve tespit etmeye çalışalım.

Motor seslerini kontrol etmeden önce motor üzerindeki sistemlerin tam olarak çalışıp çalışmadığı kontrol edilmelidir. Örneğin ateşleme sistemi düzgün çalışmayan bir motor tekleyecektir. Teklemeden dolayı belli bir ses çıkartacaktır. Bu durumda motor sesi ile ateşlemeden kaynaklı tekleme sesi karışacaktır. Böyle bir durumun önüne geçmek için önce arızalı sistemlerin problemleri giderilmelidir.

Motorumuzun önden bakıldığında sol tarafında kayış veya zincir, sağ tarafında volan ve şanzıman, üst tarafında kam ve supaplar, alt ve orta tarafında piston piston kolu ve krank mevcuttur.



30 Mart 2020 Pazartesi

MOTOR MEKANİK ARIZALARI VE ÇÖZÜMLERİ - 3


2- Soğutma Suyu Antifriz kontrolü: Soğutma sisteminde bazı modellerde bir taşırma kabı mevcuttur. Burada ki seviyeden soğutma sıvısının durumu kontrol edilebilir.




Motorun antifriz eksiltmesi birkaç nedenden kaynaklanır. Birinci neden soğutma sisteminde kaçak olmasıdır. Soğutma sistemi kaçak kontrolü bakımından gözle kontrol edilir.

29 Mart 2020 Pazar

MOTOR MEKANİK ARIZALARI VE ÇÖZÜMLERİ - 2


Motor sökülmeden yapılacak kontroller

          1       -    Motor yağı kontrolü
          2       -    Antifriz kontrolü
          3       -    Yağ kaçağı kontrolü
          4       -    Egzoz dumanı yoğunluğu ve rengi
          5       -    Motor kompresyon durumu
          6       -    Sente durumu
          7       -    Arıza tespit cihazı ile kontrol

Yapılacak arıza tespiti için önemli olan nokta arıza çözecek ustanın elinde yeterince veri olması ve bu veriler ışığında yorum yapıp sonuca ulaşmasıdır. Ayrıca arızaya neden olan sebep veya sebeplerin tam olarak araştırılması gerekmektedir. Ayrıca arıza tespitinde motora daha önce yapılan işlemlerinde dikkate alınması gerekmektedir.


1- Motor yağ kontrolü: Aracın motor yağının seviyesi ve durumu motor için çok önemli bir etkendir.  Motor yağ seviyesi motor yağ çubuğu çekilerek kontrol edilir.


MOTOR MEKANİK ARIZALARI VE ÇÖZÜMLERİ - 1

Motor mekanik arızalarını belirlemek, tam olarak çözüme kavuşturabilmek için ilk önce bu malzemeleri tam olarak tanımak gereklidir.




Motor mekanik malzemeleri;

Motor bloğu, Krank mili, Piston, piston kolu, piston pimi ve segmanlar, Silindir kapağı, Kam mili, Supaplar, supap iticileri, Triger kayışı veya triger zinciri, gergi ve kasnaklar, karter ve volandan oluşur.


27 Mart 2020 Cuma

CORONA VİRÜS İLE SAVAŞABİLİRİZ.

Maalesef biraz otomobillerden uzaklaşıp güncel durumdan bahsetmenin faydası var.

Şu an hayatımızda çok büyük bir değişiklik oldu ve Covid-19 namı değer corona virüsü ile tanıştık. size virüs ordan geldi yok böyle yapılmalıydı aman öleceğiz dünyanın sonu geldi gibi şeylerden bahsetmeyeceğim. size bu virüs ile savaşma konusunda bir kaç şey anlatacağım. evet bu bir savaş ve virüs bir tarafta dünya bir tarafta. savaşta en önemli nokta hazır olmak. hazır olmaktan kastım top tüfek falan değil. vitamin, moral ve dikkat. ilk önce kabul etmemiz gereken nokta bu virüs bana bir şey yapmaz  veya çok korkuyorum ne yapacağım aman öleceğim gibi panik algısından kurtulmak olmalı. şu an dünya genelinde virüs çok sıkı bir şekilde saldırıyor. bir çok makale yazılıyor tedaviler uygulanıyor ölen hastalar oluyor veya kurtulanlar. ben tıp fakültesi mezunu ve ya sağlık hizmetlerinde çalışan bir insan değilim. ama bildiğim tek şey var; virüs her yerde ve kesinlikle bu virüsle savaşmalıyız. peki nasıl savaşacağız. ilk önce kişisel temizliğimizi tam yapmalıyız. kişisel temizlik insan bedeni ile başlar. ellerimizi, yüzümüzü devamlı yıkamalı günlük banyomuzu muntazam bir şekilde yapmalı ve dişlerimizi fırçalamalıyız. dışarıya çıkacak isek yanımızda mutlaka el dezenfektanı veya kolonya bulundurmalıyız. eldiven ve maske şart. üç kişiden fazla olan toplu yerlere girmemeliyiz. hatta işimiz yok ise veya home ofis çalışanı isek dışarıya çıkmamalıyız. dışarıdan geldiğimizde gerekiyorsa kapı önünde eldivenimizi maskemizi ve üzerimizdekileri çıkarıp ondan sonra eve girmeli ve hiç bir yere dokunmadan kişisel temizliğimizi yapıp daha sonra evde dolaşmalıyız. aldığımız bütün yiyecekleri veya eşyaları yıkamalıyız cips dahil. evimizi devamlı çamaşır suyu katkılı malzemeler ile dezenfekte etmeliyiz. bir bardaktan su içtiyseniz bardağı yıkamalıyız. yemek yediyseniz yediklerimizi yıkamalıyız. bu virüs anladığım kadarıyla bağışıklık sistemi düşük insanlara daha çok etki yapıyor. o yüzden bağışıklık sistemimizi güçlendirmeliyiz. yani yiyeceklerimizi ona göre seçmeliyiz. sabah kahvaltımızı güzel bir şekilde yapmalıyız bol yeşillik ve meyve yemeliyiz. şu an Türkiye de sokağa çıkma yasağı ilan edilmedi ve insanlar mecburen işlerine gidiyor bende gidiyoruz. sabah kalktığımda kendi hazırladığım doğal bir karışım yapıyorum ve onu içiyorum. sizinle de paylaşmak isterim.

ıhlamur
4 veya 5 adet kuşburnu
1 adet çubuk tarçın
2 veya 3 tane tarçın
yarım limon

bunları sıcak su ihe hafif kaynatıp demliyorum. muntazam olarak her sabah içiyorum. bazen içerisine balda katıyorum. yanında bir yumurta yiyorum. bu şekilde işe gidiyorum. hafif halsiz hissedersem kendimi malum çalışma hayatı yoruluyoruz 24 saatte bir B12 vitamin kullanıyorum. öğlen iş yerinde yemeğimi yedeğim için normal olarak ne çıkıyorsa yiyorum ama yanında bol limonlu bir salata kesin olarak bulunduruyorum. öğleden sonra ikindi vakti bir elma veya mandalina yiyorum. akşam eve gidince eşimin hazırladığı yemek yanında 2 veya 3 diş sarımsak muhakkak  yiyorum veya eşim yemeklerin içine koyuyor. doğal antibiyotik sarımsak çok önemli. 2 akşamda bir soğanda yiyorum veya dediğim gibi yemeklerin içine koyuyoruz. roka dereotu maydanoz ve diğer bulabildiğim yeşillikleri elimden geldiğince yemeye çalışıyorum. eğer evdeysem kesinlikle evdekilere sabah kahvaltısında meyve suyu sıkıyorum. tabi sizinde bazı yemek alışkanlıklarınız ,yapabildiğiniz veya yapamadığınız şeyler vardır. amam önemli olan bol vitamin almak. küçükken bize içine bol asker girsin derlerdi. durum tamda bu. vücudumu çalıştıracak spor hareketlerini yapmaya çalışıyorum spor çok önemli. kimseyle tokalaşmıyor veya sarılmıyorum. bunlar benim yapabildiklerim. bir de 65 yaş üstü annem veya kayın validem var. onları devamlı arıyor ve eksikliklerini gidermeye çalışıyorum çünkü dışarıya çıkamıyorlar. ayrıca torunları ile konuşturuyorum ki moralleri yüksek olsun.

dediğim gibi önemli olan nokta moral ve vitamin. belki bu hastalığı geçirdik veya geçireceğiz inanın bilmiyorum ama vücut direncimizi mümkün olduğunda yüksek tutmamız, moralimizi bozmamamız , devletimizi dediği ve kaynağı belli olan bilgilere güvenmemiz gerekiyor. biz ayakta kaldıkça hayatta kalabiliriz biz ayakta kaldıkça savaşabiliriz bunu hiç unutmayın. yılmamamız savaşmamız gerekiyor. 
bunlar benim düşüncelerim ve benim hayatım. ben sağlıklı bir şekilde yaşamak ve bu hastalığın yayılmasını önlemek için elimden geleni yapmaya hazırım. moralinizi ve vitamininizi yüksek tutun.

9 Mart 2020 Pazartesi

OTOMOBİLİN KALİTESİNİ GÖSTEREN KÜÇÜK AYRINTILAR

Sizler için ekşisözlük yazarlarının paylaşımlarını derledik. aslında insanların beklentilerini de yansıtmış oluyorlar.



- hani arabanın içinde, kapıların üzerinde tavana monteli tutma kolları vardır ya. genellikle orta yaş üzeri insanlar tutarlar onu, otobüse ayakta binmiş gibi. heh, işte o kolu bıraktığınızda bazı arabada çotank diye kapanır, pat-küt bir ses yapar. bazısında da yavaşça ve hiç ses çıkarmadan, cıpssss diye yerine oturur. işte o güzel bir ayrıntıdır.

7 Mart 2020 Cumartesi

AEB - OTOMATİK ACİL DURUM FRENLEME NEDİR ?

Otomatik Acil Durum Frenleme (AEB), sürücüyü olası bir kazaya karşı uyaran ve aracın maksimum fren kapasitesini kullanmalarına yardımcı olan bir özelliktir. 


BAYANLARA ÖZGÜN BİR ARABA - VOLVO YCC

Volvo firması da piyasadaki hali hazırdaki araba modellerinden farklı olarak, tamamen kadınların tasarlamış olduğu, kadınların zevk ve ihtiyaçlarına göre dizayn edilmiş ve hedef pazarı da kadınlar olmuş bir model olan ve en dişi otomobil sloganına sahip Volvo YCC (Your Concept Car) ile pazara çıkmayı amaçlamıştır. Kadınların önde giden bir tüketici grubu olması ve de kadınların değişime, yeniliklere olan açıklıkları, şirketlerin yeni ürün geliştirme sürecinde, kadınlara yönelik olarak kararlar alınmasına neden olmakta ve hatta yalnızca kadınlara hitap eden ürünler piyasaya sürmektedirler bu çalışmadaki Volvo YCC örneğinde olduğu gibi. Bilindiği üzere yeni bir otomobil için yapılan araştırma ve geliştirme faaliyetleri çok yüksek tutarlarda finansal kaynak gerektirir. Volvo YCC modelinin geliştirilmesine 2002’de başlanmış ve “Kadınlar ne ister?” fikrinden yola çıkarak kadınlar için yeni araba modeli oluşturulmuştur.



Kadınların otomobil kullanırken yaşadıklara sorunlara çözüm getiren bu konsept otomobilin kapıları, içine rahatça girilmesini sağlamak için yukarıya doğru açılıyor ve motor bakım zamanı geldiğinde servis merkezi sürücüyü uyarıyor.

6 Mart 2020 Cuma

Modern Ulaşım Tasarımında Bir Öncü Harley J. Earl

Harley Earl Amerikan Otomotiv Endüstrisinde tasarımı kurumsallaştıran, çalışmaları ile II. Dünya Savaşı sonrasında Amerikan otomobil sektörünü canlandırmış, tasarımları ile bir çağa şekil vermiş bir kişidir.



1893 yılında Hollywood, California’da, bir araba imalatçısının oğlu olarak dünyaya gelmiştir. Esasen at arabaları için üretim yapan babası, zamanla otomobiller için özel kasalar, parçalar ve aksesuarlar üretmeye baslamış, 1908 yılında Earl Automotive Works firmasını kurmuştu.

4 Mart 2020 Çarşamba

START STOP AKÜ NEDİR ?

Start stop teknolojisi trafikteki seyirde yapılan dur – kalklar da aracın daha fazla yakıt tüketmesinin önlenmesi amacıyla motorun kapatılması ve hareket başladığında tekrar devreye girmesi anlamına gelir. Sürücünün aracı her durduruşunda motor çalışmayı durdurur, tekrar gaza basıldığında motor devreye girer. Motorun kapalı olduğu süre boyunca aracın güvenlik ekipmanları devrede kalmaya devam eder. Mikro hybrid olarak da adlandırılan bu yeni sistem sayesinde hem yakıt tüketimi hem de çevreye salınan karbon gazı azaltılır. Start stop sistemi sayesinde motorun rölanti süresi kısaltılmış olur. Motorun bu yeni çalışma prensibine uyumlu olacak şekilde bir aküden enerji elde edilmesi zorunluluk halini almıştır. Bu sebeple de start-stop aküler geliştirilmiştir.

ARAÇ İÇİN İLK NAVİGASYON CİHAZI

Navigasyon aracının, sanıldığı gibi bilgisayar ve internet çağıyla birlikte değil çok daha öncesine dayanan bir geçmişi olduğu ortaya çıktı.


2 Mart 2020 Pazartesi

TÜRKİYE DE TASARLANARAK ÜRETİLEN İLK OTOMOBİL STC-16

Anadol STC-16, ilk prototipi 1972'de geliştirilen ve sadece 1973 ve 1975 yılları arasında üretilen bir Anadol modeli. STC-16 Eralp Noyan tarafından tasarlandı. Böylece 1961’de tasarlanan Devrim'den sonra, Türkiye'de tasarlanarak üretilen ve seri üretimi gerçekleşen ilk otomobil ve ilk Türk yapımı spor otomobil unvanını aldı.


1971'de Otosan’ın Genel Müdürü olan ve Vehbi Koç’un damadı Erdoğan Gönül, Otosan yönetimini ikna ederek, seri üretime geçilmesi onayını aldı. STC-16 üst gelir seviyesindeki kullanıcıları ve uluslararası rallilerde Anadol markasına prestij sağlamayı hedeflemişti. Belçika’daki Kraliyet Sanat Akademisi (Royal Fine Arts Academy) mezunu olan Eralp Noyan’ın başında olduğu bir ekip tarafından çizilen STC-16, o yıllar gözde spor araba modelleri olan Datsun 240Z, Saab Sonett, Aston Martin, Ginetta & Marcos modellerinden esintiler taşımaktadır. Ancak STC-16 bu modellerden çok ayrı bir hava ve karakter taşır. Eralp Noyan, aracın iç ve dış tasarım karakteristiğini II. Dünya Savaşı’nın en gelişmiş uçağı olan “Supermarine Spitfire”dan esinlenerek çizdiği ifade edilmektedir.

WANKEL MOTORA SAHİP ANADOL - ÇAĞDAŞ

1970'li yıllar boyunca, Jan Nahum ve birlikte çalıştığı ekip, yeni bir Anadol dizaynı için birçok prototip çalışması yaptı. Ancak ortaya çıkan bu prototiplerden büyük kısmı hiç bir zaman üretim aşamasına geçemedi.



Otosan, bu dönemde, dünya otomobil endüstrisini yakından takip etmekte ve araç gövdesinde kullanılan fiber malzemeyi zamanla azaltacak modern bir model yaratma çabası içindeydi. Jan Nahum ve ekibi, bu çabayı gerçeğe dönüştüren bir modeli 1973'ten itibaren geliştirmeye başladı.



Bu modelde kaporta, çelik iskelet üzerine monte edilen fiber malzemeden yapılmış ve Klod Nahum tarafından geliştirilen 107HP’lik Wankel motor yerleştirilmişti. Bu modele “ÇAĞDAŞ” ismi verildi. Çağdaş ve yaratıcısı Jan Nahum, Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nce verilen “Endüstriyel Tasarım” ödülüne layık görüldü.



Medya uzun süre bu yeni modelle ilgili çok olumlu haberler yaptı ve Çağdaş’ın üretimine önce 1978'de, daha sonra da 1980 veya 1981’de başlanacağı söylendi. Ancak, 1980’lerdeki politik, sosyal ve ekonomik çalkantılar nedeniyle bu proje hiçbir zaman gerçekleşemedi. Çağdaş'la birlikte, büyük özveriyle geliştirilen ve Türk otomotiv sanayi için bir dönüm noktası olabilecek Wankel motor rojesi de yarım kaldı.



Çağdaş’ın üretilen prototiplerinden biri bugün Rahmi M. Koç Müzesi’nde sergilenmektedir.

EV1 - İLK SERİ ÜRETİMDE 800 ADET ÜRETİLEN ELEKTRİKLİ ARAÇ

EV1, General Motors'un ürettiği ilk seri üretimde 800 adet üretilen elektrikli araç.

Kapış kapış gitmesine, ABD'de fazlasıyla yaygınlaşmaya başlamasına, hatta benzinlilerin yerini alabilecek bir yapıya sahip olmasına rağmen Generals Motors tarafından, açıkça "benzinli otomobillerin yerini alması ve petrolün devrini bitirmesi" endişesiyle toplatılan, ezilen, parçalara ayrılan otomobil. 


Kaliforniya'nın sıfır emisyonlu araç konusundaki atılımı sonucunda ortaya çıktı. GM, küçük bir test filosu ile başladığı yolculuğun sonucunda EV1'ı 1996'da piyasaya sürdü. Sadece Saturn bayilerinden 34,000 $'a satın alınabilen EV1, iki koltuğa ve kısıtlı menzile sahip bir araç için biraz pahalıydı. Ancak bu pek bir sorun teşkil etmiyordu zira GM, EV1'ı sadece kiralıyordu. O günlerde bile sadece Güney Kaliforniya ve Arizona'da yaşayan kişiler aracı alabiliyordu.

OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE EN ÖNEMLİ 10 İCAT

Gerçek anlamda içten yanmalı motora sahip olan ilk otomobil, 1885’te herkesin bildiği Alman mühendis Karl Benz tarafından icat edilmiş ve üretimine başlanmıştır. 1885 tarihi öncesinde de ciddi olarak kabul edilen denemeler gerçekleştirilmiştir ancak bu tarihe kadar başarılı bir sonuç alınamamıştır.



İçten yanmalı motor konusunda başarı sağlanınca sıra; otomobildeki güvenlik, konfor ve tüketim ihtiyaçları doğrultusunda teknolojinin geliştirilmesine gelmiştir. Günümüze kadar sayılmakta olan alanların hepsinde çeşitli teknoloji gelişimleri sağlanmıştır. Bu makalede, geliştirilmiş olan icatlardan en önemli kabul edilen 10 tanesi hakkında bilgi verilecektir.